Brush tool lagging

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
mcohen23
Posts: 1
Joined: 03 Apr 2020, 02:18

Brush tool lagging

Post by mcohen23 » 03 Apr 2020, 21:17

My brush tool is lagging when I increase the speed of my stroke. This only seems to happen when the pressure sensitivity is on. I contacted the company and they said to try and launch it in low resolution mode, but I can't figure out how. Any help would be appreciated!

User avatar
artfx
Posts: 654
Joined: 20 Sep 2006, 18:52
Location: Shanghai, China
Contact:

Re: Brush tool lagging

Post by artfx » 05 Apr 2020, 19:58

Are you on the Mac?
Terrence Walker
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015)
OS X Catalina Version 10.15.7
2.7 GHz Intel Core i5, 8 GB 1867 MHz DDR3, Intel Iris Graphics 6100

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2664
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Brush tool lagging

Post by D.T. Nethery » 06 Apr 2020, 13:59

mcohen23 wrote:
03 Apr 2020, 21:17
I contacted the company and they said to try and launch it in low resolution mode, but I can't figure out how.
In Applications, right-click on the TVPaint application , choose Get Info. Put a check mark next to Open in Low Resolution.
Open In Low Resolution Mode.jpg

.
MAC OS 10.12.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.8, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

HannuriYu
Posts: 4
Joined: 09 Oct 2017, 05:08

Re: Brush tool lagging

Post by HannuriYu » 26 Oct 2020, 09:08

I don't know this helps but I'm sharing what I found out.

I'm using mcbook pro 16" with 32GB memory and the best graphic card choice. I recently found I have an issue with lagging when I draw. It wasn't in high resolution setting and also not special brush.
It was just basic pen brush on 1920x1080 drawing panel.

The thing is that I didn't have lagging issue before but it happened just a month ago suddenly. I thought it's because of recent upgrade of TVPaint but there is no way to download previous version.
I thought maybe it's memory issue so that I raise usage of memory up to 24gb only for TVPaint in preference. but it's still lagging. I was frustrated.

Then I thought it's weird that the lagging issue came from nowhere suddenly even if I didn't change any software or hardware since I bought Mcbook pro in March.
I found one difference. It is multi screen. A month ago, I bought extra high resolution monitor for having enough screen room. Before I purchase monitor, my display setting was mirror mode (every screen is same screen) and I didn't have lagging issue. As soon as I noticed, I turned off the monitor and change display setting into 'mirror mode'. Then boom, no lagging even if how fast I move my brush. I think issue is coming from having multiple screens. Since every screen has different color, resolution limit and setting on its own, computer itself may take more time to calculate things than having just one screen setting. I'm not a computer guy. This is just my thought.

I attach screenshot images. you could have better resolution when you optimize your screen on your Cintiq.

I will use mirror mode when I use TVPaint from now on. I hope everybody solves lagging problem with this.
Attachments
Screen Shot 2020-10-26 at 12.30.12 AM.png

vaughan-ls
Posts: 1
Joined: 12 Nov 2020, 14:22

Re: Brush tool lagging

Post by vaughan-ls » 12 Nov 2020, 14:42

Hello,

Are there any updates on this?

Mirroring the display works, but I need to see my other screen.

User avatar
Xavier
Site Admin
Posts: 387
Joined: 01 Oct 2019, 11:08

Re: Brush tool lagging

Post by Xavier » 15 Nov 2020, 23:49

As said before, the higher the resolution the more pixels TVPaint has to deal with... so yes, working in HD has a cost.
Short but strong

Monsieur U
Posts: 2
Joined: 30 Aug 2015, 16:29

Re: Brush tool lagging

Post by Monsieur U » 19 Nov 2020, 14:29

Hi I'm having the same issue on my somewhat old Imac (3,4 Ghz core i7, 16Go RAM, GPU ATI Radeon 4850 512 Mo, running on OSX 10.11.6), with a wacom cintiq 16.

Th way I found to mitigate the problem is to set the resolution of the cintiq at 1080p. Some lag still happen but not as often as on higher resolutions. I've just dowwnloaded TVP STD 11.0.10 but I cannot find the option you refer to as " new settings that allows 'rolling back to the previous version drawing mode' on the Mac version." Where can I find this please ?

Now it's a shame to have a 4K display and not being able to use it at its fullest, so any solution to at least be able to switch to a higher res without working on a slideshow would be appreciated !

User avatar
Dean
Site Admin
Posts: 329
Joined: 28 May 2018, 09:07

Re: Brush tool lagging

Post by Dean » 19 Nov 2020, 15:03

Hello, I sent you a link via PM ;)
-Sales and Support-
Probably a vampire

Monsieur U
Posts: 2
Joined: 30 Aug 2015, 16:29

Re: Brush tool lagging

Post by Monsieur U » 19 Nov 2020, 15:18

PM back :)

User avatar
Xavier
Site Admin
Posts: 387
Joined: 01 Oct 2019, 11:08

Re: Brush tool lagging

Post by Xavier » 19 Nov 2020, 20:58

Monsieur U wrote:
19 Nov 2020, 14:29
Now it's a shame to have a 4K display and not being able to use it at its fullest, so any solution to at least be able to switch to a higher res without working on a slideshow would be appreciated !
As explained previously, more pixels on the screen mean more pixels to manage by TVPaint. The lag is like a traffic jam of data !

You'd need to upgrade to the latest version (available in your TVPaint account) to have the switch, it's not in the v11.0.10.
Short but strong

PaulBushArt
Posts: 5
Joined: 28 Jul 2020, 01:12

Re: Brush tool lagging

Post by PaulBushArt » 20 Nov 2020, 02:05

Xavier wrote:
19 Nov 2020, 20:58
You'd need to upgrade to the latest version (available in your TVPaint account) to have the switch, it's not in the v11.0.10.
I'm curious about this statement as 11.0.10 is the latest version I have in my account download? Is there a newer version available?

Thanks,
Paul

User avatar
daninski
Posts: 261
Joined: 01 Oct 2015, 12:13
Location: Budapest/Newport
Contact:

Re: Brush tool lagging

Post by daninski » 24 Nov 2020, 12:04

Xavier wrote:
19 Nov 2020, 20:58


As explained previously, more pixels on the screen mean more pixels to manage by TVPaint. The lag is like a traffic jam of data !

I know I keep reading this, but I made my film in4k with no brush lag in an older version of TVP11 pro on the mac, with the updated version it has trouble with standard HD, so I think the explanation that more pixels = more work is applicable in this situation as an explanation. It's clear something in the updates has created the hard work.
http://www.daninski.com
Award winning director with an iMac from about 2013 and a cintiq from about 2009, there's some RAM too.

User avatar
slowtiger
Posts: 2514
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: Brush tool lagging

Post by slowtiger » 24 Nov 2020, 12:38

I'd like to add as data point that I don't experience any brush lagging while working in 4K in TVP 10.5 on a 2008 Mac Pro with 8 GB RAM in OS 10.6.8.
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

User avatar
Xavier
Site Admin
Posts: 387
Joined: 01 Oct 2019, 11:08

Re: Brush tool lagging

Post by Xavier » 24 Nov 2020, 13:27

Ok, sorry I was obviously too quick to answer : it's not especially about the screen resolution but rather the screen density, aka Retina

Tell me if I'm wrong : the previous versions work in "non-Retina" (so called "low resolution") mode, right ?
Short but strong

User avatar
daninski
Posts: 261
Joined: 01 Oct 2015, 12:13
Location: Budapest/Newport
Contact:

Re: Brush tool lagging

Post by daninski » 24 Nov 2020, 13:31

I animated 4k on a 2019 MacBook pro with a retina, and an iMac 32" 2013 without. No lag with either of them on the old version. Both have lag with the new version.
http://www.daninski.com
Award winning director with an iMac from about 2013 and a cintiq from about 2009, there's some RAM too.

Post Reply