Page 1 of 1

How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 11:47
by holyax
Hi everyone! I have a scene with 2 layers, one is foreground and one is background. How do I make the layer with the foreground blurry for a few seconds and the the background normal? And then vice versa?

I guess its in multiplane camera somewhere :)

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 12:06
by slowtiger
There's a blur FX, try that?

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 13:00
by holyax
slowtiger wrote:
11 Apr 2019, 12:06
There's a blur FX, try that?
Yes, I tried that but it only offers a blur radius (so I cant make the whole layer blurry, just the area around the circle.

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 13:21
by D.T. Nethery
holyax wrote:
11 Apr 2019, 11:47
Hi everyone! I have a scene with 2 layers, one is foreground and one is background. How do I make the layer with the foreground blurry for a few seconds and the the background normal? And then vice versa?

I guess its in multiplane camera somewhere

You could set up layers in the Multiplane Camera stage to get a rack focus effect , but as suggested by Slowtigre, you could simply apply the Gaussian Blur FX (FX Stack > Blur > Gaussian Blur) , by starting off with one layer blurred and the other sharp .... the first layer (blurred) has keyframes set to transition from blurred to sharp , the second layer (sharp) has the same keyframes inverted to transition from sharp to blurred.

Image

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 13:30
by slowtiger
holyax wrote:
11 Apr 2019, 13:00
Yes, I tried that but it only offers a blur radius (so I cant make the whole layer blurry, just the area around the circle.
Uhm, what? Of course any effect affects the whole layer (or a whole selection).

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 13:48
by daninski
Just a gaussian bur will effect the whole layer unless you've got a selection active?

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 13:50
by slowtiger
Well of course!
(Didn't you even test this?)

Re: How do you do shutter focus/blur effects in TVpaint?

Posted: 11 Apr 2019, 14:04
by holyax
D.T. Nethery wrote:
11 Apr 2019, 13:21
holyax wrote:
11 Apr 2019, 11:47
Hi everyone! I have a scene with 2 layers, one is foreground and one is background. How do I make the layer with the foreground blurry for a few seconds and the the background normal? And then vice versa?

I guess its in multiplane camera somewhere

You could set up layers in the Multiplane Camera stage to get a rack focus effect , but as suggested by Slowtigre, you could simply apply the Gaussian Blur FX (FX Stack > Blur > Gaussian Blur) , by starting off with one layer blurred and the other sharp .... the first layer (blurred) has keyframes set to transition from blurred to sharp , the second layer (sharp) has the same keyframes inverted to transition from sharp to blurred.

Image
YESSSSSSS!! Thank you so much!! Thats exactly what I wanted!!!

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤