[macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2080
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

[macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by Thierry » 08 Nov 2019, 11:28

Hello everyone,

An update on the situation that some of you are experiencing.

We've tried to reproduce the lag, interface issues that are being reported:
Menus don't pop up consitently or take several clicks to pop up. Dragging layer instances around is almost impossible. As well as miscellaneous UI lag in a similar vein.
I'm also experiencing lagging. Especially trying to select things in the menu and right clicking layers, colour tags etc.
Sometimes I have to click something a few times before the menu pops up
Whether it's on our iMac 5k, or on our MacBooks Pro, whether's they're running macOS Sierra, High Sierra or Mojave, we are unable to reproduce it.
That is not to say that there's no lag, in fact we do notice one, but not as extreme as this.

However, what we've noticed (and this is very, very noticeable on our iMac 5k) is that when the TVPaint window is on another monitor (not a Cintiq, just a monitor), the software is faster, in terms of playback and drawing.
We are investigating this, and we have a good idea on why it happens (still working on how to fix it).
Both of these problems (the lags you are all describing and what we've found) probably have the same origin, which is something related with Retina displays.

When I'll have more information I'll gladly share it :)

----------------------------------------------------------------------
Now, I know that until we fix the issue, for some of you v11.0.9 is unusable.
In that regard, I have uploaded v11.0.8 on our server. Here's a download link if you wish to revert to it: https://owncloud.tvpaint.com/index.php/ ... JbZKcICtTz
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
GerhardHuman
Posts: 10
Joined: 12 Feb 2019, 08:23
Contact:

Re: [macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by GerhardHuman » 08 Nov 2019, 14:23

Hey thanks so much for looking into this. Appreciate it.

I'm working on an iMac 2013 model (pre-Retina display) - 27 Inch 3.2GHz Intel Core i5, 24 GB 1600 MHz DDR3 Memory
Graphics Card NVIDIA GeForce GT 755M 1GB
Wacom Cintiq Pro 24 (which is also the monitor I'm running TV paint on)

Mac OS Mojave V10.14.6

SOMETIMES the menus are more responsive if I leave my Wacom pen and click on them with the mouse. But not always...

Hope that helps :)

User avatar
daninski
Posts: 204
Joined: 01 Oct 2015, 12:13
Location: Budapest/Newport
Contact:

Re: [macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by daninski » 08 Nov 2019, 21:05

How about the stuttering on the timeline when you playback what you've done?
http://www.daninski.com
Award winning director with an iMac from about 2013 and a cintiq from about 2009, there's some RAM too.

User avatar
Hironori Takagi
Posts: 66
Joined: 14 May 2018, 10:15
Location: Tokyo, Japan
Contact:

Re: [macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by Hironori Takagi » 11 Nov 2019, 03:33

Thank you for starting this issue.
What happens on my Mac is that when you right-click on the timeline or panel using the WACOM Pro Pen,
the right-click menu does not appear with about half the probability.
I don't use a mouse or trackpad, so I'm not sure if the phenomenon is limited to the pen.
Look for a way to record, including the action at hand.
TVPaint 11.0.9, Windows10 Pro, DELL Precision M3800 / Mac OS 10.15, Apple Mac Pro(Late 2013)

Oscar Berg
Posts: 1
Joined: 08 Nov 2019, 18:33

Re: [macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by Oscar Berg » 12 Nov 2019, 10:32

Hi, I'd like to revert my software, but the link doesn't work for me.
It says that the file couldn't be found. How do I find it?
Thanks.

User avatar
Hironori Takagi
Posts: 66
Joined: 14 May 2018, 10:15
Location: Tokyo, Japan
Contact:

Re: [macOS] Update on TVPaint 11.0.9 lag issue

Post by Hironori Takagi » 12 Nov 2019, 15:36

I took a picture of the right-click not working.
It doesn't always work and sometimes responds quickly.

TVPaint 11.0.9, Windows10 Pro, DELL Precision M3800 / Mac OS 10.15, Apple Mac Pro(Late 2013)

Post Reply