Aliased border option in FX Panel

This section is dedicated to the feature & improvement requests (be sure what you are asking does not exist yet in TVPaint Animation ;) )
Post Reply
tribute27
Posts: 23
Joined: 28 Aug 2015, 18:57

Aliased border option in FX Panel

Post by tribute27 » 28 Feb 2021, 19:40

Title. I really like the border only option, but was wondering if an option for an aliased border can exist as well
Screenshot 2021-02-28 094213.png
Screenshot 2021-02-28 094213.png (20.49 KiB) Viewed 882 times

User avatar
Peter Wassink
Posts: 3781
Joined: 17 Feb 2006, 15:38
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Aliased border option in FX Panel

Post by Peter Wassink » 01 Mar 2021, 17:07

if you make sure the original shape has AA, then the Border FX will also give you AA on the inside of the line when you Border-only.
border-AA.jpg
border-AA.jpg (22.15 KiB) Viewed 837 times

but in case if you haven't... it can be fixed,
Using a blur and the alpha channel FX:
border-AA-fix.jpg
border-AA-fix.jpg (75.23 KiB) Viewed 837 times
Peter Wassink - 2D animator
• PC: Win10/64 Home - Xeon Quadcore E5410@2.33Ghz - 12Gb RAM
• laptop: Win10/64 Pro - i7-4600@2.1 GHz - 16Gb RAM

tribute27
Posts: 23
Joined: 28 Aug 2015, 18:57

Re: Aliased border option in FX Panel

Post by tribute27 » 01 Mar 2021, 19:57

Thank you! I appreciate the help, but would like to clarify further. Since I work and submit work mostly with Aliased shapes (not AA), having the border FX automate some of the process would be really helpful. I would like the Border FX to have the option to result in the left.
Screenshot 2021-03-01 094417.png
Screenshot 2021-03-01 094417.png (11.03 KiB) Viewed 806 times

tribute27
Posts: 23
Joined: 28 Aug 2015, 18:57

Re: Aliased border option in FX Panel

Post by tribute27 » 01 Mar 2021, 20:04

consequently, I looked for a Sharpen feature in the forums to pair up with the Border FX and stumbled across Sewie's histogram settings. This is what I'm going to go forward with :DDD I learn something new every time I get on these forums, thanks Sewie!
Screenshot 2021-03-01 100734.png
Screenshot 2021-03-01 100734.png (23.28 KiB) Viewed 804 times

User avatar
Peter Wassink
Posts: 3781
Joined: 17 Feb 2006, 15:38
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Aliased border option in FX Panel

Post by Peter Wassink » 02 Mar 2021, 02:48

Ah sorry i misread...
i guess i'm not used to people deliberately wanting Alias...


May i ask why?
Peter Wassink - 2D animator
• PC: Win10/64 Home - Xeon Quadcore E5410@2.33Ghz - 12Gb RAM
• laptop: Win10/64 Pro - i7-4600@2.1 GHz - 16Gb RAM

tribute27
Posts: 23
Joined: 28 Aug 2015, 18:57

Re: Aliased border option in FX Panel

Post by tribute27 » 02 Mar 2021, 04:23

Peter Wassink wrote:
02 Mar 2021, 02:48
Ah sorry i misread...
i guess i'm not used to people deliberately wanting Alias...


May i ask why?
Mostly for work. The studio collaborates with overseas studios, and the sequences we get are 99.9% aliased animation (the Anti-aliasing happens in After Effects). I do retake animation so I try to work with how their animations are set up in TVP before reimporting the new takes into After Effects.

Post Reply