Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Locked
User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2100
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Thierry » 20 Oct 2014, 09:20

New version of Mac OS X, so new topic !

All discussions related to Mac OS X 10.10 Yosemite should take place in this topic.
furushil wrote:Also a question to the team: Is it save to install OSX Yosemite 10.10 in general? I am thinking about upgrading soon.
I would say no.
At least, not until a few days, until drivers are correctly updated : Wacom for example, but also the Safenet dongle drivers which don't fully work in Yosemite (at least in the beta they weren't correctly working with network licences : the server was not launching when booting the OS...).
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2100
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Thierry » 22 Oct 2014, 14:01

Known issues with Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation 10
  • When you go in System Preferences > Accessibility > Display and click on Increase contrast, TVPaint Animation's interface will become completely grey. (64-bits only)
  • When you go in System Preferences > General and change Appearance from Blue to Graphite (or from Graphite to Blue), TVPaint Animation's interface will become completely grey. (64-bits only)
  • When you go in System Preferences > General and modify the Highlight color setting, TVPaint Animation's interface will become completely grey (64-bits only)
    While we are working on a fix, you need to force a refresh, which can be done by :
    - stretching TVPaint Animation's window
    - or double clicking on the title bar
  • There is a small lag when drawing with the 64-bits version of TVPaint Animation.
  • This lag is present in the 32-bits version too, however it makes the use of TVPaint Animation impossible.
    To fix the 32-bits issue, you need to uncheck the Use OpenGL option in Preferences > General menu in TVPaint Animation. We are looking in the 64-bits issue.

Update 4th of November 2014 :
Regarding the lag, we discovered that there is probably an issue with the Wacom drivers as they don't send all of the informations. This is a regular issue happening wich each new version of Mac OS X. This also happened in Photoshop, ArtRage and Painter.
Capture d’écran 2014-11-04 à 11.png
Capture d’écran 2014-11-04 à 11.png (26.1 KiB) Viewed 32828 times
In the screenshot above, the green dots are the result of a slow drawing stroke, and the red ones are the result of a fast drawing stroke.
You can see that some red points are missing.
This should be solved in the next release of Wacom drivers.

  • Network licences only : The Sentinel Protection Server does not start when the OS boots. This means that if your Mac is acting as a "server", other computers on the network will not be able to detect the dongle, thus will not be able to use TVPaint Animation.
    We are waiting on Safenet to provide a new version of the drivers, so in the meantime you must start the server manually each time the OS boots. This can be done by executing these commands as a root user :

    Code: Select all

    cd "/Applications/Sentinel/Sentinel Protection Server"
    sudo ./spnsrvmac
    
    You will be then asked to enter your password. The server should be running.
    I repeat, this is for network licences only, and only in the case in which your Mac acts as the server.

If you notice an issue that is not listed here, please let us know.
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2493
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by D.T. Nethery » 03 Nov 2014, 12:21

Thierry wrote:New version of Mac OS X, so new topic !

All discussions related to Mac OS X 10.10 Yosemite should take place in this topic.
furushil wrote:Also a question to the team: Is it save to install OSX Yosemite 10.10 in general? I am thinking about upgrading soon.
I would say no. At least, not until a few days, until drivers are correctly updated : Wacom for example, but also the Safenet dongle drivers which don't fully work in Yosemite (at least in the beta they weren't correctly working with network licences : the server was not launching when booting the OS...).
Are these issues with Max OS X 10.10 Yosemite still ongoing or have the issues been resolved ? Is it now safe to update to Yosemite ?

User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2100
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Thierry » 03 Nov 2014, 12:48

We're still looking into these bugs.

You can upgrade to Yosemite if you want, but I strongly advise not to do if you have network licences, as the issue with Safenet is still not resolved.
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2100
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Thierry » 04 Nov 2014, 13:47

I have added some information concerning the lag occurring with the 64-bits version of TVPaint Animation on Yosemite.

We are still working with Safenet to resolve the issue with the Sentinel Server not starting when Yosemite boots (network version only)
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
skomdra
Posts: 121
Joined: 14 Aug 2010, 14:32

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by skomdra » 07 Nov 2014, 17:18

Thierry wrote: This should be solved in the next release of Wacom drivers.
is it solved? I see new drivers, from today.
-----
TV Paint 11.0.8-64 bits ; iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2014) ; OSX 10.14; AMD Radeon R9 M295X 4096 MB; Wacom Driver version: 6.3.31-5

User avatar
Fabrice
Posts: 10079
Joined: 17 Jul 2007, 15:00
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Fabrice » 07 Nov 2014, 17:43

skomdra wrote:
Thierry wrote: This should be solved in the next release of Wacom drivers.
is it solved? I see new drivers, from today.
Thierry will probably test next week.
Fabrice Debarge

User avatar
Thierry
Site Admin
Posts: 2100
Joined: 07 Jan 2013, 08:28

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Thierry » 10 Nov 2014, 09:24

The new drivers didn't fix this issue.
Si votre question a trouvé réponse, marquez votre sujet comme Résolu. ~ If your question has been answered, mark your topic as Solved.
------------------------------

User avatar
Lukas
Posts: 473
Joined: 14 Jan 2011, 11:15
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Lukas » 10 Nov 2014, 12:54

I'm having issues with the regular dongle (no network dongle). Are there new drivers available?

The light on the dongle is on at start, but sometimes starts flashing or turns off altogether.

Wacom drivers are fine, no lag when drawing here.
Animation Studio Frame Order | TVPaint 10 Pro 10.5.7 | OS X Mojave / Windows 10 | Cintiq 27QHD Touch

User avatar
Fabrice
Posts: 10079
Joined: 17 Jul 2007, 15:00
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Fabrice » 10 Nov 2014, 14:01

The lag depends on both tablet model and Mac model + OS.
So it's hard to figure out when it occurs exactly.
The light on the dongle is on at start, but sometimes starts flashing or turns off altogether.
It might be defective. I will send you a PM.
Fabrice Debarge

User avatar
Lukas
Posts: 473
Joined: 14 Jan 2011, 11:15
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Lukas » 10 Nov 2014, 14:48

Fabrice wrote:The lag depends on both tablet model and Mac model + OS.
So it's hard to figure out when it occurs exactly.
The light on the dongle is on at start, but sometimes starts flashing or turns off altogether.
It might be defective. I will send you a PM.
Thanks Fabrice! I replied the PM.
Animation Studio Frame Order | TVPaint 10 Pro 10.5.7 | OS X Mojave / Windows 10 | Cintiq 27QHD Touch

Chillrobski
Posts: 5
Joined: 22 Oct 2014, 23:07

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Chillrobski » 19 Nov 2014, 04:53

I've been experimenting with why my lines were jagged and choppy with the Yosemite upgrade. I learned that if I expanded to full screen on my Mac the lines became smooth again. ( Press the green button on top corner of the program. ) I've attached some examples and hope this helps. THX
Screen Shot 01.jpg
Screen Shot 02.jpg

User avatar
Fabrice
Posts: 10079
Joined: 17 Jul 2007, 15:00
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Fabrice » 19 Nov 2014, 10:37

Very interesting ! Thanks. :D

Thierry will check this as soon as possible.
Fabrice Debarge

Elodie
Posts: 13913
Joined: 06 Jan 2009, 09:53
Location: Metz

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by Elodie » 19 Nov 2014, 13:18

Thank you fo this interesting feedback !

User avatar
elmisilhumano
Posts: 1083
Joined: 28 Aug 2006, 20:41
Location: Finland
Contact:

Re: Mac OS X 10.10 Yosemite and TVPaint Animation

Post by elmisilhumano » 08 Dec 2014, 07:27

What's the situation with Yosemite?

M.
Mikko Vormala
Piñata

Locked