How to do a simple camera zoom-in? Topic is solved

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 02 Oct 2018, 13:22

Hello all,

I am struggling (and failing) in trying to do a simple camera zoom in. I have animated a scene in which two characters are sitting and talking to each other. All I want to do is to have the camera zoom in on them, slowly, as they are talking. It seems like a simple enough effect but I can't find a way to do it.

I apologize if this question has been asked and answered. I searched the forums but couldn't find any such post (I can't seem to go to page 2 of any search). I even searched the web and youtube but even there couldn't find any suitable tutorial to show this. I just find many tutorials about multiplane cameras and keyframers, which is not what I am trying to do. If anyone could please tell me how to achieve this step-by-step I will be very grateful. Or if this has been asked and answered, then could someone please point me to the specific thread?

Thank you so much.

User avatar
slowtiger
Posts: 2243
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by slowtiger » 02 Oct 2018, 14:34

Debut or Pro? The camera tool is Pro only.
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 02 Oct 2018, 14:40

slowtiger wrote:
02 Oct 2018, 14:34
Debut or Pro? The camera tool is Pro only.
I am using TVPaint 10 Pro. Sorry I forgot to mention that in my original post.

User avatar
slowtiger
Posts: 2243
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by slowtiger » 02 Oct 2018, 14:45

Look up "Camera" in the manual then. It's under 8. storyboard > animatic.
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 02 Oct 2018, 17:02

slowtiger wrote:
02 Oct 2018, 14:45
Look up "Camera" in the manual then. It's under 8. storyboard > animatic.
I did that already but it shows how to move the camera in a storyboard to turn it into an animatic. So just moving the camera over one static image. I want to move the camera in my animation. Like I want it at 100% zoom on frame/instance 1 and 200% on frame/instance 30.

User avatar
slowtiger
Posts: 2243
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by slowtiger » 02 Oct 2018, 17:21

You have to open a new project as "Project with camera".
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 03 Oct 2018, 06:55

slowtiger wrote:
02 Oct 2018, 17:21
You have to open a new project as "Project with camera".
Thank you. I did that but still can't get it to work. After openingk a new project as "Project with camera", I put my animation on the timeline (say 20 frames). Then when I click the camera tool, I see a red box on the screen (like we get when you transform a shape). So I place it on the first frame where I want it. Then I go to the last frame and when I click, the box turns to blue. So I place it at the second position where I want the camera's move to end. But when I play, nothing happens. What am I doing wrong?

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2344
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by D.T. Nethery » 03 Oct 2018, 13:07

emmaringo wrote:
03 Oct 2018, 06:55
slowtiger wrote:
02 Oct 2018, 17:21
You have to open a new project as "Project with camera".
Thank you. I did that but still can't get it to work. After openingk a new project as "Project with camera", I put my animation on the timeline (say 20 frames). Then when I click the camera tool, I see a red box on the screen (like we get when you transform a shape). So I place it on the first frame where I want it. Then I go to the last frame and when I click, the box turns to blue. So I place it at the second position where I want the camera's move to end. But when I play, nothing happens. What am I doing wrong?
Enable the camera in the playback bar. (see screen shot from the User Manual)
TVPaint_10_User_Manual_enable_camera_in_playback.jpg
.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 04 Oct 2018, 13:54

D.T. Nethery wrote:
03 Oct 2018, 13:07
emmaringo wrote:
03 Oct 2018, 06:55
slowtiger wrote:
02 Oct 2018, 17:21
You have to open a new project as "Project with camera".
Thank you. I did that but still can't get it to work. After openingk a new project as "Project with camera", I put my animation on the timeline (say 20 frames). Then when I click the camera tool, I see a red box on the screen (like we get when you transform a shape). So I place it on the first frame where I want it. Then I go to the last frame and when I click, the box turns to blue. So I place it at the second position where I want the camera's move to end. But when I play, nothing happens. What am I doing wrong?
Enable the camera in the playback bar. (see screen shot from the User Manual)

TVPaint_10_User_Manual_enable_camera_in_playback.jpg

.
Thank you very much! That did the trick!

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2344
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by D.T. Nethery » 04 Oct 2018, 15:25

emmaringo wrote:
04 Oct 2018, 13:54
D.T. Nethery wrote:
03 Oct 2018, 13:07
emmaringo wrote:
03 Oct 2018, 06:55

Thank you. I did that but still can't get it to work. After openingk a new project as "Project with camera", I put my animation on the timeline (say 20 frames). Then when I click the camera tool, I see a red box on the screen (like we get when you transform a shape). So I place it on the first frame where I want it. Then I go to the last frame and when I click, the box turns to blue. So I place it at the second position where I want the camera's move to end. But when I play, nothing happens. What am I doing wrong?
Enable the camera in the playback bar. (see screen shot from the User Manual)

TVPaint_10_User_Manual_enable_camera_in_playback.jpg

.
Thank you very much! That did the trick!
The other thing to remember is when you Export , set the View to Camera view .
TVPaint_Export_Camera_View.jpg
TVPaint_Export_Camera_View.jpg (96.75 KiB) Viewed 617 times
.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

emmaringo
Posts: 9
Joined: 09 Apr 2018, 05:10

Re: How to do a simple camera zoom-in?

Post by emmaringo » 06 Oct 2018, 05:20

D.T. Nethery wrote:
04 Oct 2018, 15:25
emmaringo wrote:
04 Oct 2018, 13:54
D.T. Nethery wrote:
03 Oct 2018, 13:07


Enable the camera in the playback bar. (see screen shot from the User Manual)

TVPaint_10_User_Manual_enable_camera_in_playback.jpg

.
Thank you very much! That did the trick!
The other thing to remember is when you Export , set the View to Camera view .

TVPaint_Export_Camera_View.jpg

.
Thank you very much for this important info.

Post Reply