The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
KonradHjemli
Posts: 3
Joined: 26 Feb 2018, 18:28

The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by KonradHjemli » 01 Mar 2018, 20:56

I recently got a new iMac with a 4K screen, and it seems that TVpaint doesn't use the screen to it's full potential. It seems like it's treating it like it's a 1080p screen, which makes it quite pixellated. Changing the UI size to 2x doesn't help. Do I have any settings wrong? here are some screenshots (zooming in will reveal that the top bar on my screen is much sharper than the top bar of the program):
Screen Shot 2018-03-01 at 21.34.44.png
Screen Shot 2018-03-01 at 21.34.12.png
Specs:

iMac Retina 4K, 21.5-inch, 2017

macOS High Sierra Version 10.13.3 64bit

3,4 GHz Intel Core i5

16 gigs RAM

TVPaint Animation v11.0.8 Standard Edition

Johannes
Posts: 21
Joined: 01 Apr 2012, 12:11

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by Johannes » 09 Mar 2018, 14:59

I have the same problem.

TVP Animation 11 pro (11.0.8-64 bits) en Nov 2 2017

on macOS Sierra 10.12.6 and a Cintiq 16 pro

User avatar
JeremyN
Site Admin
Posts: 106
Joined: 24 Apr 2015, 14:41

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by JeremyN » 09 Mar 2018, 15:36

I recently got a new iMac with a 4K screen, and it seems that TVpaint doesn't use the screen to it's full potential.
You use a standard version of TVPaint, which is a 32bits software.
Retina screen on MacOS can only be managed in 64bits software.
32bits application always open in "low resolution mode" on Retina screen. Unfortunatelly, it cannot be avoided and that's why it is pixellated, sorry.

I have the same problem.
You use a 64bits version and it is pixellated ?
Please, can you post some screenshots if possible ?
Mac Developer

Johannes
Posts: 21
Joined: 01 Apr 2012, 12:11

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by Johannes » 09 Mar 2018, 15:53

It's kind of hard to show. So i created a 1920x1080px jpg in Ilustrator with a 960x540px black rectangle and opened it in TVP and Photoshop. The scaling in TVP defeats the purpose of the high resolution.
i tried the open in low resolution option already, btw.
Screen Shot 2018-03-09 at 16.30.18.png
The screenshots:

Photoshop
photoshop.png
TVP
tvpaint.png

KonradHjemli
Posts: 3
Joined: 26 Feb 2018, 18:28

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by KonradHjemli » 12 Mar 2018, 09:01

Johannes wrote:
09 Mar 2018, 15:53
It's kind of hard to show. So i created a 1920x1080px jpg in Ilustrator with a 960x540px black rectangle and opened it in TVP and Photoshop. The scaling in TVP defeats the purpose of the high resolution.
i tried the open in low resolution option already, btw.
Screen Shot 2018-03-09 at 16.30.18.png

The screenshots:

Photoshop
photoshop.png

TVP
tvpaint.png
You have the "open in low resolution" box checked in the "show info" panel, unchecking that should fix it! Seems that i need to upgrade to pro edition to fix it for me, have been considering it anyway so this is one more reason I guess.
Specs:

iMac Retina 4K, 21.5-inch, 2017

macOS High Sierra Version 10.13.3 64bit

3,4 GHz Intel Core i5

16 gigs RAM

TVPaint Animation v11.0.8 Standard Edition

KonradHjemli
Posts: 3
Joined: 26 Feb 2018, 18:28

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by KonradHjemli » 12 Mar 2018, 09:11

Sorry, didn't see that you said you had tried the low resolution setting already
Specs:

iMac Retina 4K, 21.5-inch, 2017

macOS High Sierra Version 10.13.3 64bit

3,4 GHz Intel Core i5

16 gigs RAM

TVPaint Animation v11.0.8 Standard Edition

Johannes
Posts: 21
Joined: 01 Apr 2012, 12:11

Re: The entire user interface is pixellated on my 4K screen

Post by Johannes » 08 Apr 2018, 20:33

I send back that cintiq pro 16 and am working with the cintiq from 2008, problem solved. But will there be a scalable ui in the future, on mac? I still cannot use the art pen rotation in this setup.

Post Reply