Dissolving between instances Topic is solved

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
User avatar
David_Fine
Posts: 493
Joined: 29 Aug 2014, 16:39

Dissolving between instances

Post by David_Fine » 15 Nov 2017, 18:39

Is there a way to dissolve between one instance and the next to create a kind of "staggered mix" effect? Or even just to hold an image and then dissolve to the next, within the project timeline?
David Fine
iMac late 2014 3.5 GHz, 32GB RAM
Snowden Fine Animation Inc.
Vancouver, Canada

User avatar
slowtiger
Posts: 2082
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: Dissolving between instances

Post by slowtiger » 15 Nov 2017, 23:24

There are several ways to do this, I use this:
- have a layer of several frames
- grab handle at the right and pull until it's a multiple of the original frame count
- in the dialogue, I check interpolate and click stretch.

To be sure to have the original frames untouched somewhere, I extend their exposures first.
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

User avatar
Elodie
Site Admin
Posts: 13476
Joined: 06 Jan 2009, 09:53
Location: Metz

Re: Dissolving between instances

Post by Elodie » 16 Nov 2017, 01:03

That's how I would proceed too.
Questions or problems regarding the forum ? Please contact me by PM
Question regarding TVPaint or need a quotation ? Please contact me by email

User avatar
David_Fine
Posts: 493
Joined: 29 Aug 2014, 16:39

Re: Dissolving between instances

Post by David_Fine » 16 Nov 2017, 02:14

Hmm. I think I need more information because it's not working for me. To be specific, I have two instance I want to dissolve between. Each instance is 100 frames. I want to make them dissolve between the two instances over 36 frames. So my timeline will be 200 frames in total and there will be a 36 frame dissolve between the first instance and the second.

In trying to follow your instructions, I got a very tiny dissolve over maybe 4 frames. How do I achieve what I want? Thanks.
David Fine
iMac late 2014 3.5 GHz, 32GB RAM
Snowden Fine Animation Inc.
Vancouver, Canada

User avatar
Elodie
Site Admin
Posts: 13476
Joined: 06 Jan 2009, 09:53
Location: Metz

Re: Dissolving between instances

Post by Elodie » 16 Nov 2017, 02:32

It should help :
Dissolve.mp4
(6.89 MiB) Downloaded 25 times
Questions or problems regarding the forum ? Please contact me by PM
Question regarding TVPaint or need a quotation ? Please contact me by email

User avatar
slowtiger
Posts: 2082
Joined: 08 May 2008, 21:10
Location: berlin, germany
Contact:

Re: Dissolving between instances

Post by slowtiger » 16 Nov 2017, 09:34

In your case you first need to isolate the 2 frames you want to dissolve from the 99 exposures. Just copy them into a new layer, which now should consist of only 2 frames, and proceed as I wrote to stretch this to the desired length of dissolve.

(I don't know your workflow habits, but I permanently copy stuff to temporary layers, do stuff with it, and paste it back in place.)
TVP 10.0.18, Mac Pro Quadcore 3 GHz, 16 GB RAM, OS 10.11, QT 7.7.3

User avatar
David_Fine
Posts: 493
Joined: 29 Aug 2014, 16:39

Re: Dissolving between instances

Post by David_Fine » 28 Nov 2017, 00:55

Thank you. The video really helped. I think the word "interpolate" confuses me. I guess it means dissolve, or transition.
David Fine
iMac late 2014 3.5 GHz, 32GB RAM
Snowden Fine Animation Inc.
Vancouver, Canada

Post Reply