convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colors ? Topic is solved

Please use this part to report bugs & errors, ask questions & "How to..."
Post Reply
User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2333
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colors ?

Post by D.T. Nethery » 25 Jan 2017, 00:29

I have an ANIM layer (color fill layer) I want to convert to CTG Layer, but when I try to convert it , I get a message saying:

"This Layer contains too much colors to be converted"

But the layer only has two "colors" --- Grey and White . How is that "too many colors to be converted" ? What is the limit on the number of colors that can be converted from ANIM to CTG layer ?
IF it's not possible to convert only two colors (grey and white) then why even have the option of "Convert to CTG Layer" if it's not possible?
Transform to CTG Layer.jpg
.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

Svengali
Posts: 1190
Joined: 28 Dec 2006, 10:08
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Svengali » 25 Jan 2017, 03:54

David, the antialiasing colors along the edges... those all are counted, too.
Desktop: tvp Pro 11.0.8-64bit, Win8.1 - 24GB ram -2TB HHD - 256GB SSD - intuos4 - d.ver.6.3.15-3
Android Tablet: release 11, Samsung Galaxy Note10.1 - 32GB internal - microSD 32GB

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2333
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by D.T. Nethery » 25 Jan 2017, 19:04

Svengali wrote:David, the antialiasing colors along the edges... those all are counted, too.

Ok.

Well, I found a workaround for anyone else who has the same issue.

Here's what happened:

1.) I had a CTG fill layer with only two colors - medium Grey and White .
2.) I accidentally converted the CTG layer to Anim layer . (I had intentionally made it an Anim layer, but thought I was using a Duplicate layer so I had my original CTG layer intact,
but that was not the case , so I was stuck with the fill layer as an Anim , not CTG ).
3.) I wanted to turn it back to CTG layer , but then I get the error message: "This Layer contains too much colors to be converted" .

SOLUTION:

4.) I used FX Stack > Color Replacer . I selected the Grey tone as the Source , then for the Destination I selected the medium Grey from my palette .
I dialed up the Tolerance and Softness on the Color Replacer . Apply to all.

EDIT: I found that it also works to use FX Stack > Gaussian Blur (set to strength of 1) . After applying Gaussian Blur to all the frames of the Grey and White fill layer I can transform it to CTG layer.

5.) NOW when I went to "Transform to CTG layer" it did convert it back to CTG , but now I only had my medium Grey tone, the white areas had been converted to Grey . (the white was for eyes ) So I had to reapply the White areas, but that did not take long .
Last edited by D.T. Nethery on 26 Jan 2017, 13:06, edited 1 time in total.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

User avatar
Eric Scholl
Posts: 1303
Joined: 04 Apr 2011, 14:40

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Eric Scholl » 26 Jan 2017, 09:17

Actually, the color limit is set to 100 colors.
Only perfectly opaque colors are taken in account, we consider semi-transparent colors ( like antialisaing pixels ) as totally transparent.

So I don't know why you had this message if you are sure you only had 2 colors.
I even checked in the code and there seems to be no errors there.

User avatar
NathanOtano
Posts: 905
Joined: 01 Apr 2014, 07:07
Location: Paris, France
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by NathanOtano » 26 Jan 2017, 09:29

maybe it's because of the grey under the black lines? it's not aliasing but a gradient from black to grey
Storyboard, animation and design work : http://nathanotano.tumblr.com/
As I'm highly interested in animation workflows, I'm open to scripting new TVP functions for individuals and studios. Please don't hesitate to contact me!

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2333
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by D.T. Nethery » 26 Jan 2017, 12:54

NathanOtano wrote:maybe it's because of the grey under the black lines? it's not aliasing but a gradient from black to grey
But when I tried to convert it I did not have the line layer turned on (the line art layer is separate) . Only the Grey and White fill .
Layer contains too many colors to be converted.jpg
Layer contains too many colors to be converted.jpg (95.21 KiB) Viewed 8243 times
Applying FX Stack > Gaussian Blur or FX Stack > Color Replacer makes it possible to transform the layer to CTG .


.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

User avatar
NathanOtano
Posts: 905
Joined: 01 Apr 2014, 07:07
Location: Paris, France
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by NathanOtano » 26 Jan 2017, 14:43

And so maybe it's the transition beetween white and grey? If your white is not transparent
Storyboard, animation and design work : http://nathanotano.tumblr.com/
As I'm highly interested in animation workflows, I'm open to scripting new TVP functions for individuals and studios. Please don't hesitate to contact me!

User avatar
Peter Wassink
Posts: 3487
Joined: 17 Feb 2006, 15:38
Location: Amsterdam (Basse-Lotharingie)
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Peter Wassink » 26 Jan 2017, 18:44

i count at least 50 shades of grey
Peter Wassink - 2D animator
• PC: Win10/64 Home - Xeon Quadcore E5410@2.33Ghz - 12Gb RAM
• laptop: Win10/64 Pro - i7-4600@2.1 GHz - 8Gb RAM

Svengali
Posts: 1190
Joined: 28 Dec 2006, 10:08
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Svengali » 26 Jan 2017, 22:37

Out of curiosity try generating a NEW PALETTE FROM IMAGE and see which and how many colors are derived?
Desktop: tvp Pro 11.0.8-64bit, Win8.1 - 24GB ram -2TB HHD - 256GB SSD - intuos4 - d.ver.6.3.15-3
Android Tablet: release 11, Samsung Galaxy Note10.1 - 32GB internal - microSD 32GB

User avatar
D.T. Nethery
Posts: 2333
Joined: 27 Sep 2006, 19:19

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by D.T. Nethery » 27 Jan 2017, 02:26

Svengali wrote:Out of curiosity try generating a NEW PALETTE FROM IMAGE and see which and how many colors are derived?
Interesting...

I tried generate New Palette from Image ... it says the Color Count is 256 colors ... then the palette generated shows one swatch of White (#FFFFFF) and the exact same swatch of Grey (#EBEBEB) repeated 255 times ... What the what ?!!!
new palette from current image.jpg

.
Last edited by D.T. Nethery on 27 Jan 2017, 18:26, edited 1 time in total.
MAC OS 10.11.6 , Macbook Pro Retina 15-inch, Mid 2015,
2.5 GHz Intel Core i7, 16 GB Memory , TVPaint PRO 11.0.6, 64bit -
Wacom Cintiq 21 UX - Wacom Intuos Pro 5 - driver version 6.3.20-8

User avatar
Fabrice
Posts: 10079
Joined: 17 Jul 2007, 15:00
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Fabrice » 27 Jan 2017, 15:37

David, can you share your .tvpp file ?
Fabrice Debarge

Svengali
Posts: 1190
Joined: 28 Dec 2006, 10:08
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Svengali » 27 Jan 2017, 15:55

Fabrice,
In TVPaint Pro on my system, if I have a brand new Untitled project with a BLANK frame whose background is white... and I select to create a new palette from the current frame, the RESULT is a color count of 256, and a new palette which has color 0 set to white (255 255 255) and color 1 thru color 255 set to black (0 0 0).

Something fundamental seems awry... and that probably relates directly to David's original problem...

Sven
Desktop: tvp Pro 11.0.8-64bit, Win8.1 - 24GB ram -2TB HHD - 256GB SSD - intuos4 - d.ver.6.3.15-3
Android Tablet: release 11, Samsung Galaxy Note10.1 - 32GB internal - microSD 32GB

User avatar
Mike
Posts: 1039
Joined: 16 Feb 2006, 08:58

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Mike » 30 Jan 2017, 07:57

About the palette, I checked the code and the popup is asking the number of colors YOU want, it's not the number of color in the image.

And "from current image" is maybe not the good term, it should be "from current display":
_ if you change the background color, the palette will be different
_ and (nearly) every antialiased pixels will count as a new entry in the palette
TVPaint Team

Svengali
Posts: 1190
Joined: 28 Dec 2006, 10:08
Contact:

Re: convert ANIM layer to CTG Layer - what is too many colo

Post by Svengali » 30 Jan 2017, 14:45

Mike wrote:About the palette, I checked the code and the popup is asking the number of colors YOU want, it's not the number of color in the image.
Ah, I understand. Creating a new color palette from the image (display) defaults to 256 colors... so of course there were 256 colors generated, one for the background and 255 defaulting to black. I notice the new default is whatever number of colors you generate for the previous palette.

On a related issue, is it possible to best render a limited color version of an image using ONLY the colors in the current palette?
Also, is it possible to generate a limited number palette based on, and sorted by popularity of pixels (or color families of pixels)?

Sven
Desktop: tvp Pro 11.0.8-64bit, Win8.1 - 24GB ram -2TB HHD - 256GB SSD - intuos4 - d.ver.6.3.15-3
Android Tablet: release 11, Samsung Galaxy Note10.1 - 32GB internal - microSD 32GB

Post Reply